Länet får två hänsynsområden

Naturreservaten Stora Nassa i Värmdö och Huvudskär i Haninge kommun ska bli länets första hänsynsområden. Tanken är att båtfolk, fritidsboende och andra gäster i skärgården ska kunna finna lugn och ro där.

Länsstyrelsen rekommenderar bland annat att man in de här områdena inte kör båten snabbare än fem knop och att man inte spelar hög musik.

Det är regeringen som har gett länsstyrelserna i kustlänen att ta fram förslag på att bilda det som kallas hänsynsområden, på försök.

Länsstyrelsen i Stockholm fick in tio områdesförslag från kustkommunerna och har i ett första steg valt att gå vidare med Stora Nassa och Huvudskär.

– Syftet är att bevara värdena på platser som redan är störningsfria, inte att få ned störningarna i redan belastade områden, säger Lars Nyberg, miljödirektör vid Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Försöket finansieras av Naturvårdsverket och ska utvärderas hösten 2009.

Rekommendationerna:

  • Inte köra mer än fem knop
  • Inte använda motorn mer än nödvändigt, till exempel inte tomgångsköra för att ladda batterier eller låta barnen  köra runt med motordriven jolle
  • Inte åka vattenskidor, vattenskoter eller ägna sig åt annan bullrande vattenlek
  • Inte spela hög musik eller liknande
  • Inte orsaka svall för förtöjda båtar eller badande
  • Inte tömma toaletten i havet

Källa: Länsstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".