Länet

Gymnasieintagning klar

Nu är det klart hur många elever i Stockholm som är behöriga till gymnasiets nationella program i höst.
Danderyd och Lidingö ligger i topp, Södertälje och Norrtälje sämst.
Det visar nya siffror från årets gymnasieintagning som Radio Stockholm har tagit del av.

I dagarna har de sista av närmare 30.000 elever i Stockholm sjungit sista versen på du blomstertid, fått sina betyg i handen och lämnat grundskolan bakom sig.
De allra flesta söker sig vidare till gymnasiet men alla kommer inte in eftersom de saknar betyget godkänd i ämnena Matematik, Engelska och Svenska.  
Andelen obehöriga skiljer sig mycket åt mellan kommunerna i Stockholmsområdet. Bäst till ligger Danderyd där 99 procent av eleverna kommer in på gymnasiet. I Södertälje som ligger i botten är nära var femte elev obehörig.

Samband med inkomst
Siffrorna visar också ett klart samband mellan kommuninvånarnas inkomstnivå och andelen behöriga elever. De tre kommuner som ligger i täten, förutom Danderyd, Lidingö och Täby är också de som toppar inkomstligan. Fattigast invånare och lägst andel behöriga har Norrtälje, Botkyrka och Södertälje.
Siffrorna är fortfarande preliminära eftersom alla skolor inte har hunnit rapportera än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".