STOCKHOLM

Miljoner extra till Stockholms kulturliv

För första gången delades idag Stockholms kulturbounus ut. 58 teatrar, museer, konsthallar och annan kulturverksamhet i Stockholm får dela på sammanlagt 5,5 miljoner kronor.

- Nästan alla som har kulturstöd av Stockholms stad har visat sig kunnat få stöd. I snitt får de ett påslag på 17-18 procent, och det är ju inte föraktligt. Det säger Madeleine Sjöstedt (fp), kulturborgarråd i Stockholm.

Det ska löna sig att tjäna pengar på sin konst, anser den borgerliga alliansen i Stockholm som på torsdagen för första gången delar ut en så kallad kulturbonus till de kulturverksamheter som lyckats locka en större publik och öka sina intäkter. Folkoperan och Nobelmuseet får mest pengar - 400 000 kronor vardera.

- Det fördelas ju i procent till hur stort stöd man har från början. Därför får de mer pengar än andra. Tanken är att det här ska vara en uppmuntran om man är väldigt aktiv på området att sälja biljetter, säger Madeleine Sjöstedt.

Men pengarna är ändå ganska jämt fördelade säger Madeleine Sjöstedt.

- De stora vinnarna är de som verkligen har fått en mycket större publik och det handlar om Re:Orientfestivalen, Judiska museet och Teater Tre.

Den här bonusen har ju tidigare fått kritik för att konkurensutsätta fri konst, vad säger du om det?

- Nej, det stämmer ju inte. Det vanliga kulturstödet som vi alltid har haft ligger i botten och ligger på över 50 miljoner. Det här är pengar som har kommit till på toppen av det, extra pengar, så det ligger ingen sanning i det.

Men hur kommer det sig då att de redan framgångsrika verksamheterna är de som belönas?

- Det är inte de framgångsrika verksamheterna som belönas, det är nästan alla verksamheter som får stöd av Stockholms stad som nu får en extra slant och det är ju en signal om att Stockholms kulturliv mår väldigt bra.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".