Dyra små klumpar.
STOCKHOLM

Rekordhögt pris på färskpotatis

Priset på färskpotatis har lagom till midsommar mer än fördubblats sen ifjol. Det genomsnittliga priset i butik är idag runt 13 kronor kilot och det är något som irriterar konsumenterna.

- Det är ju alldels försäkräckligt! Hur kan man ta så mycket för några knölar från marken, det har jag jättesvårt att förstå mig på, säger en kund på Vasahallen i centrala Stockholm.

I Vasahallen i Stockholm kostar färskpotatisen 12,90 kilot. Dyrt kan tyckas men i många andra butiker får man betala mer ändå. Frukt och grönt-ansvarig i Vasahallen är Robert Lundström.

- Det är lite förvånande att det har gått upp så här mycket som det har gjort. Att det går upp några kronor, det har ju det övriga sortimentet också gjort. Men att det går upp så mycket som det har gjort nu är förvånande, säger frukt och grönt-ansvarig i Vasahallen, Robert Lundström.

Vad tog ni för färskpotatisen ifjol?

- Vi låg på tre spänn kilot.

I Vasahallen har priset mer än fyrdubblats sen ifjol. Förståelse för dom höjda priserna har dock Jens Eriksson på branschorganisationen Svensk Potatis.

- Kanske är det så att den har hamnat i sitt rätta värde månne? I år har efterfrågan varit extrem stor, unikt stor och kanske aldrig så stor tidigare någonsin faktiskt. Det har ju gjort att man har plockat undan väldigt mycket potatis tidigt vilket har skapat en viss bristsituation. I en sådan situation faller inte priset handlöst, säger Jens Eriksson.

För alla som inte redan har köpt sin potatis, tror du att den kommer att räcka åt alla idag?

- Ja, det kommer den göra! Det skulle förvåna mig oerhört om någon får lämna butiken, oavsett vilken, utan att få med sig det där midsommarkoket. Det kommer att finnas, säger Jens Eriksson på Svensk Potatis.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".