Stockholm

Likkällare blir ny utställningslokal

Storkyrkans gamla likkällare, som ligger mellan Börshuset och Storrkyrkan i Gamla stan i Stockholm, ska byggas om till utställningslokal. På så sätt ska både Nobelmuseet och Storkyrkan lösa sin lokalbrist. För Nobelmuseet skulle det här göra att det kan ta emot fler skolklasser, säger musiechefen Svante Lindkvist.

- Vårt problem är att vi har så väldigt mycket skolklasser som vill komma till oss, och vi har inte möjlighet att ta emot dem. Och då har vi hittat ett unikt rum, det är en gammal likkällare faktiskt, säger Svante Lindkvist.

- Den där källaren är helt outnyttjad och kyrkan har i många år velat göra någonting där. Och nu har tanken kommit att vi skulle göra det här som ett gemensamt projekt, fortsätter han.

Som det är idag kan Nobelmuseet bara ta emot två skolklasser om dagen på grund av trångboddheten i Börshuset. Svante Lindkvist säger till Radio Stockholm att för deras del är lösningen temporär eftersom de i förlängningen måste flytta till större lokaler.

Stockholms domkyrkoförsamling å sin sida tog redan för några år sedan fram planer på att göra om den långa sal som källaren utgör,  för att slippa det hårda trycket på kyrkorummet.

Det vackra rummet med sex sammanhängande kryssvalv som byggdes i slutet på 1700 –talet, ska få en gemensam ingång från gården mellan Storkyrkan och Börshuset och är tänkt att invigas på Nobels födelsedag den 21 oktober, nästa år.

Kostnaden beräknas till 30- 35 miljoner kronor och både staden och staten ställer sig bakom planerna.

Reporter Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".