Salem

Sjukgymnast minskade fallolyckor

På äldreboendena Säbyhemmet och Salarpshemmet, i Salem, har fallollyckor bland äldre minskat med 20 procent sedan en sjukgymnast har arbetat med just fallprevention på hemmet. Mer än hälften av de boende förbättrade också sin balans och benstyrka inom tre månader.

- Vi har haft väldigt mycket fall i vår kommun. Och särskilt på Säbyhemmet har vi haft det, säger Annika Höijer, som är enhetschef på Säbyhemmet i Salem.

För att komma tillrätta med fallolyckorna anställdes därför en sjukgymnast på äldreboendena.

Sjukgymnasten har tillsammans med personalen arbetat med risk- och miljöbedömningar.

Fallrisken bedöms efter ett antal kritierier. Bland annat störd balans, fysisk aktivitet, gångförmåga och tidigare fall hos den äldre.

Utifrån riksbedmömningen sätts sedan olika åtgärder in för att minska fallrisken. Det kan vara relativt enkla åtgärder som mer träning, översyn av boendemiljön samt bättre kläder och skor.

De boende på Säbyhemmet erbjuds också en gång i veckan balansgymnastik i grupp där de får möjlighet träna benstyrka och balans.

Satsningen har gort att fallen minskat med 20 procent på Säbyhemmet.

Reporter Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".