Allt fler äldre faller offer för kontokortsbedragare

Sommaren är högsäsong för fickstölder. Nu varnar polisen för att allt fler äldre får kontokortet stulet och länsat på pengar efter att ha handlat i butiker. Thomas Becker, polis vid bedrägerisamordningen, menar att knappsatserna är mer oskyddade där än i tillexempel bankomater.

- Det är svårt att stå skyddat till när man trycker sin kod, säger Thomas Becker.

Trängsel, stress och händerna fulla av sprängfyllda matkassar, att dölja pinkoden kanske inte är det första man tänker på i en stressad kö på snabbköpet. Och en snabb blick i smyg när grannen framför slår in koden kan räcka för den tränade ficktjuven. En stund senare kan kortet vara stulet och länsat på pengar.

Och nu varnar polisen för att allt fler äldre faller offer för kontokortsbedragarna. En åldersgrupp som länge höll fast vid kontanter har nu i allt större utsträckning börjat använda sig av plastkort. Enligt Thomas Becker har en del ligor specialiserat sig på just äldre som uppfattas som lätta byten.

- Jag har flera ärenden där man anmäler att man har blivit bestulen på plånbok och kort i anslutning till att man har betalat i butik. Och där vi ser att kortet töms i en bankomat i ganska nära anslutning till det här tillgreppet, säger Thomas Becker.

Reporter Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".