Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler kvinnliga doktorander på Karolinska - ett trendbrott

Fler män än kvinnor satsar på en forskarutbildning i Sverige, med Karolinska i länet som ett lysande undantag. Idag är också nästan var tredje forskardoktorand i Sverige från utlandet. Det visar de senaste siffrorna från Högskoleverket.

Forskning i medicin vid Karolinska Institutet och forskning i teknik vid Kungliga Tekniska Högskolan KTH - två skolor och två forskarutbildningar mycket långt ifrån varandra. Speciellt för den som tittar på könsfördelningen bland de som just påbörjat sina doktorandstudier.

Vid Karolinska är antalet nybörjare allra störst, närmare 400. Liksom andelen kvinnor bland doktoranderna, nästan två tredjedelar, om man jämför alla universitet och högskolor i landet.

Vid KTH, som också har väldigt många nybörjardoktorander är könsfördelningen precis den omvända, tre av fyra är män. I gengäld är det ingen forskargren som har så många utländska doktorander som KTH, 40 procent eller 4 av tio.

Men sett över högskolorna i hela landet har det skett ett trendbrott bland doktoranderna. För första gången på länge minskar nu andelen kvinnliga forskarstuderande, från att ha legat på samma nivå som männens under hela 2000-talet.

Däremot fortsätter antalet som disputerar, alltså tar sin doktorsexamen, att öka precis som tidigare under de senaste tio åren.

Av den senaste sammanställningen från Högskoleverket framgår också att alltfler tar sin examen på kortare tid. Sedan början av 80-talet har andelen forskare som tar examen inom fem år mer än fördubblats, till idag drygt 4 av 10.

Reporter Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".