Helgoperationer till hösten

Det befarade kaoset i vården i sommar verkar utebli, trots den nyligen avslutade vårdstrejken. Enligt biträdande landstingsdirektör Göran Stiernstedt ser sommarplaneringen på länets sjukhus nästan bättre ut än förra året, men att det självklart märks effekter av strejken.

- Konflikten i sig var ju en sorts sommar, en nedgång i kapacitet. Den ställde väldigt stora krav på samverkan mellan våra sjukhus, mellan sjukhus och primärvård. Det gick ju bra så man kan också säga att man kanske lärde sig något som man kan föra vidare in i sommaren, säger biträdande landstingsdirektör Göran Stiernstedt.

Då strejken bland tusentals vårdanställda pågick som värst för en månad sen befarade många att det skulle kunna få följder för patienterna långt in i sommaren och kanske ända fram i höst.

Visserligen blev väntetider till undersökning och operation på många håll snabbt allt längre, men någon katastrof för sommarplaneringen i vården i Stockholms län verkar det inte bli. På den punkten är Landstinget och sköterskornas fack Vårdförbundet helt överrens.

Alla anställda får ut sin semester, och avdelningar kommer att sommarstänga precis som vanligt.  Vilket i och för sig innebär att många patienter som fått sin operation uppskjuten snällt får vänta till frampå höstkanten, men som helhet ser det ut som vilken sommar som helst, enligt biträdande landstingsdirektör Göran Stiernstedt.

- Det kommer att bli operationer på helger under sommaren men i begränsad omfattning. Vi har försökt jobba undan de veckor som har varit sedan strejken slutade. Men den typen av lösningar kommer att bli mer vanlig efter sommaren, säger biträdande landstingsdirektör Göran Stiernstedt  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".