Dagsböter straff för svår bussolycka i Brandbergen

En busschaufför dömdes idag av Handens tingsrätt till böter för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada efter en bussolycka i Brandbergen förra vintern. Vid olyckan hamnade en ung flicka under bussens hjul och skadades mycket allvarligt.
Det var en regndisig natt den 12 januari förra året som den då 16-åriga flickan tog adjö av sin pojkvän för att kliva på en av Busslinks bussar i brandbergen i Haninge. Runt ena handleden har 16-åringen en väska lindad - hon har precis fått in handen innanför bussens framdörrar när chauffören stänger och börjar köra. Inne bussen hör en av passagerarna att någon skriker till - han tittar ut och ser att flickan sitter fast och springer bredvid bussen. Strax därefter känner två andra passagerare att bussen guppar till, som dom uttrycker det. En av dom säger, citat: - nu körde han över henne... Chauffören själv hävdar att han inte minns nånting av händelsen. Det han minns är att dom yttre backspeglarna inte gick att manövrera inifrån bussen, att speglarna blev nedsmutsade under arbetspasset men att han inte torkade av dom eftersom det inte fanns tid till det. Han kan inte ge nån annan förklaring till olyckan än att 16-åringen måste ha befunnit sig i den s.k. döda vinkeln. Det finns enligt tingsrätten ingenting som tyder på att flickan försökt tränga sig in genom dörrarna eller att hon ska ha dykt upp plötsligt. Chauffören döms därför till 80 dagsböter a 170 kronor för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Han ska också betala en avgift på 500 kronor till brottsofferfonden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".