STOCKHOLM/KALMAR

Nio åtalas för serierån mot banker

Nio personer från Stockholm har åtalats för rån och rånförsök efter en serie grova bankrån i Småland. Några av dem åtalas även för mordförsök efter skottlossning på en krog i Kista i norra Stockholm, rapporterar SVT:s Smålandsnytt.

Med rånarluvor, kofot och skarpladdad pistol lyckades två män råna tre landsortsbanker på över 700 000 kronor.

Nu åtalas sammanlagt nio personer, sju män och två kvinnor, för inblandning i tre grova rån, lika många rånförsök samt ett mordförsök. De två huvudmännen, 24 och 29 år, greps när de tillsammans med en kumpan försökt skjuta en avhoppad medhjälpare på en krog i Kista i norra Stockholm i mars.

Efter ett misslyckat rån, mot ett bankkontor i Virserum i Småland, lyckades männen en vecka senare råna Swedbanks kontor i Aneby öster om Jönköping. Maskerade och beväpnade med skarpladdad pistol kom de två männen över 337 000 kronor.

Det största bytet kom de två männen tillsammans med två kumpaner över vid ett rån i februari mot Swedbanks kontor i Hjo i Västergötland. Under det spektakulära rånet blockerades stadens huvudgata med en brinnande bil och de fyra kom undan med 341 000 kronor efter att ha använt tre olika flyktbilar.

Alla åtalade bor i Stockholmsområdet. I juli hålls rättegången i Kalmar tingsrätt.