NORRTÄLJE

Tufft för kommunen när bruket skär ned

Gårdagens besked om att 260 anställda måste sluta på papperbruket i Hallstavik är tråkigt men väntat, säger Kjell Jansson (m) kommunstyrelse-ordförande i Norrtälje. Han tror att neddragningarna på bruket kommer att bli mycket kännbara.

- Det kom inte som någon överraskning. Det har ju pågått förhandlingar med facket under våren, säger Kjell Jansson (m) och tillägger:

- Det är ju väldigt tråkigt för de som drabbas, men vi får väl försöka jobba för att hitta nya arbetstillfället och att få upp nya företag till Hallstavik. Vi har också bildat ett nätverk i Hallstavik för att försöka hitta alternativa, nya jobb.

Pappersbruket i Halltavik har drygt 900 anställda och fick på onsdagen fick en tredjedel av dem besked om att de måste sluta. För Hallstavik med sina 4 600 invånare blir neddragningar på bruket kännbara, säger Kjell Jansson.

- Det är naturligtvis tufft att det försvinner så många jobb på en gång. Vi hoppas i det långa perpektivet att Holmer paper investerar i Hallstavik så att de jobb som finns verkligen blir kvar.

Finns det en risk att Hallstavik blir en avfolkningsbyggd?

- Vi hoppas inte det. Det brukar ju kunna vara så, men när någonting sådant här händer brukar det också kunna bli en vändning - en nytändning - och det har ju hänt i många orter som har blivit av med så här många jobb, säger Kjell Jansson.

Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se