Nämndeman åtalad

En tidigare nämndeman har åtalats för flera allvarliga ekobrott. Totalt 17 personer åtalas i den mc-klubbsanknutna härvan där miljonbelopp ska ha undanhållits staten.

Nämndemannen, som nekar till att ha gjort något brottsligt, har redan lämnat sitt uppdrag vid Stockholms tingsrätt, skriver Svenska Dagbladet.  

Under den pågående utredningen har det kommit fram att han dessutom dömdes för bokföringsbrott redan 1999.

- Han är uppenbart olämplig att agera som nämndeman, säger lagman Lena Berke vid Stockholms tingsrätt till SvD.se.

Tingsrätten sade därför ja när mannen för någon vecka sedan själv begärde att bli befriad från uppdraget.

Mannen, som är i 60-årsåldern, åtalas för medverkan i en ekobrottshärva i transport- och byggbranschen som åklagaren anser har kostat staten minst 9 miljoner kronor i uteblivna skatteintäkter.

Bland de 17 personer som nu åtalas finns bland annat ledaren och två medlemmar i Hells Angels-anknutna mc-klubben Red Devils i Falun.

Åtalet beskriver kompicerade flöden där pengasummor först betalas ut i god tro av exempelvis kommuner eller företag för utförda byggarbeten. Enligt åtalet har har intäkterna dock suddats ut i de berörda bolagens redovisning, för att efter en kedja av falska fakturor, svarta löner, diverse uttag och insättningar landa i de inblandades egna fickor.

Den tidigare nämndemannen åtalas för flera ekobrott, däribland två fall av grovt bokföringsbrott, alternativt grovt försvårande av skattekontroll. Hans bolag ska exempelvis ha köpt loss fakturor från andra bolag i härvan. Själva intäkterna från denna i sig lagliga factoringverksamhet har enligt åklagaren gömts undan, eller satts in på olika privatpersoners konton.

- Han har i sina bolag inte upprättat någon löpande bokföring. Om man tittar där har man ingen aning om vad pengarna gått till, säger kammaråklagare Martin Tidén vid Ekobrottsmyndigheten till SvD.se.

Tio personer åtalas för att ha agerat så kallade ”gångare” i den komplexa kedjan av transaktioner.

- Deras enda roll i detta är att de låtit sina personkonton fungera som tillfällig bank för pengar som senare ska gå till svart arbetskraft, säger Tidén.

Det var i början av maj som elva personer greps i en omfattande polisinsats i Falun och Stockholm. Ett halvårs utredningsarbete och ett omfattande samarbete mellan flera myndigheter låg bakom razzian.

Rättegången vid Falu tingsrätt inleds på måndag.

Oavsett utgången står det redan alltså klart att nämndemannen dömt färdigt i Stockholms tingsrätt.

Lagman Lena Berke konstaterar att tingsrätten i dag saknar möjlighet att kontrollera om nämndemän - som utses av partier på kommunal nivå - är tidigare straffade för brott.

- Att den här mannen var straffad tidigare hade vi ingen aning om, det fick vi reda på genom medierna, säger Lena Berke till SvD.se.

Hon anser att ”det kan diskuteras” om blivande nämndeman borde få visa utdrag ur brottsregistret.

- Men det är en fråga som tarvar en större politisk diskussion. Att kräva ut registerutdrag vore en mycket kraftfull åtgärd.