Varierande missbruksvård i länet

Möjligheten att få hjälp mot missbruk skiljer sig mycket mellan olika kommuner i Stockholms län. Det visar en kartläggning av den kommunala öppna missbruksvården som Länsstyrelsen gjort.
I vissa kommuner fungerar samarbetet mellan kommun och landsting bra. I Tyresö, Österåker, Lidingö och Nacka finns öppenvårdsmottagningar dit missbrukare kan vända sig och få kontakt med personal från både kommunen och landstinget. Då kan de få allt ifrån provtagning och avgiftning till återfallsförebyggande insatser. Men enligt Länsstyrelsens kartläggning fungerar det betydligt sämre på andra håll. De flesta kommuner vill sköta öppenvården i egen regi, men ofta blir det problem då det inte finns pengar eller om det inte anses att låta någon utomstående öppenvårdmottagning ta hand om behandlingen. Då riskerar missbrukarba att bli utan vård eller int ekunna påverka behandlingen. Värst är det för personer som förutom missbruk också lider av psykisk sjukdom. De faller mellan stolarna och det enda som återstår är ofta ett liv bortom all kontroll och vård. Resultatet av kartläggningen ger nu anledning till en fördjupad studie i några av länets kommuner samt i några stadsdelar i Stockholm. Studien ska utföras under våren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".