Färre köper kommunens matlådor

Allt färre pensionärer i Nacka beställer matlådor av kommunen. På tre år har antalet halverats, från 260 äldre till 120 i år. Huvudskälet är priset, tror Eva Jobring, socialdirektör i Nacka.

- Priset tror jag är en jätteviktig fråga. Priset för en kommunal matlåda är 42 kronor. Om man köper frysta maträtter i butiken får man nästan fem matlådor för en hundralapp och det är skillnad för pensionärerna, säger Eva Jobring, socialdirektör i Nacka.

Den kommunala hanteringen av matlådor till äldre i kommunerna har under en tid varit en het potatis. Hanteringen har kritiserats för långa transporter som inte varit miljövänliga.

Dom äldre i Nacka får sina matlådor tillagade i Sala i Västmanland. Efter tillagningen transporteras maten till Årsta. En sträcka på 12 mil. Från Årsta körs maten till dom äldre i Nacka en gång i veckan.

Alternativet till att laga maten i Sala är att leverera mat från ett närliggande äldreboende. Men kommunen tycker att det skulle vara sämre för miljön om maten kördes ut varje dag till den som ska ha matlådan.