Miljöförvaltning vill behålla kontroll av kokos

Livsmedelsverket vill avskaffa kravet på gränskontroll av importerad kokos. Men Stockholms miljöförvaltning anser att kontrollen måste finnas kvar, eftersom salmonella har hittats i kokos flera gånger det senaste året.
Livsmedelsverket vill att staten ska ta över den gränskontroll av livsmedel som kommunerna fortfarande har ansvaret för. Samtidigt föreslår verket att kontrollen av kokos vid gränserna helt ska upphöra, och det är stadsveterinär Karin Granath vid Stockholms miljöförvaltning kritisk mot. Under det senaste året har Stockholms miljöförvaltning hittat två stora partier med salmonellasmittad kokos. Flera kommuner i Skåne har också hittat salmonella i kokos. Det finns visserligen inga bevis på att någon i Sverige verkligen blivit smittad med salmonella från kokos, men Karin Granath anser ändå att det är en smittrisk, och att kontrollerna måste fortsätta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".