STOCKHOLMS LÄN

Träd inspekteras för att rädda insekter

Länsstyrelsen håller nu på att kartlägga vilka träd som behöver skyddas i länets kulturlandskap. Många av träden är flera hundra år gamla och är viktiga att skydda, inte bara för sitt kulturvärde, utan också för att det är hemvist åt hotade arter av insekter och lavar.

- Det finns en samverkan mellan olika orgnamismer. Det kan hända att arter som är viktiga för hela miljön försvinner och då blir det en hel kedja av död. Många arter kan dö ut just för att en art försvinner, säger Miguel Jaramillo på Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Över 13000 träd att har redan registrerats som skyddsvärda i de tio kommuner som Länsstyrelsen hunnit inventera.

Miguell Jaramillo har bland annat inspekterat en stor och ihålig gammal ek i Vaxholm. Det som gjort den till härbärge åt sällsynta växt- och insektsarter är ett brunaktigt pulver i trädets innanmäte, så kallat Mulm.

- Det jag gör i första hand är att titta runt omrking i själva miljön för att titta om trädet kommer att klara sig eller inte. Där det finns granar till exempel som börjat växa in i grenverket så får vi gå in och försöka ta bort granarna som finns runt omkring.

Är inte det lite diskriminering mot granarna?

- Jo, precis det är det, säger Miguel Jaramillo och skrattar. Men det är det enda sättet att försöka få träden att fortsätta leva.

Per Shapiro
per.shapiro@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista