Stockholm

Självmord på sjukhus i Stockholm

En tvångsintagen deprimerad man i 35-årsåldern tog sitt liv på Bromma sjukhus förra veckan genom att hoppa från sjätte våningen. Trots att han hade vanföreställningar och var självmordsbenägen fick han lämna den säkra avdelningen redan på tredje dagen. Ami Rohnitz är ordförande i Riksförbundet för social och mental hälsa i Stockholm.

Den 36-årige småbarnspappan led av en manodepressiv sjukdom med svåra psykotiska inslag och när han avbröt sin medicinering i början av sommaren fick han ett återfall och den 12 juli blev han tvångsingaten på en sluten psykiatrisk avdelning på Bromma sjukhus. En avdelning med höga säkerhetsrutiner, larm, pansarglas och låsta dörrar.

Men efter tre dagar fick han lämna avdelnignen med en vårdare för att besöak arbetsterapin två trapport ner och på vägen dit kastade han sig ut genom fönstret på sjätte våningen.

Verksamhetschef Maia Alvariza vill inte kommenerta hur detta kunde hända på en avdelning där det inte ska kunna hända. En intern utredning ska vara klar inom tre veckor och anmälas till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista