Stockholm

Fasching får inte flytta till Tegelbacken

Jazzklubben Fasching har släppt tanken på att flytta till en ny lokal vid Tegelbacken i Stockholm, i alla fall tills vidare. ”Adressen ligger på is efter ett ingripande av ledningen för statens fastighetsverk”, säger ordföranden i Faschings bolagsstyrelse Sven-Åke Johansson.

- Ja, det är passé sedan några månader. Alltså dörren är öppen för oss ifall de öppnar sin dörr igen. Det är inga problem på det sättet, men vi måste söka andra alternativ. Vi kan inte sitta och vänta på något som är avbrutet, säger Sven-Åke Johansson.

Adressen på Jakobsgatan vid Tegelbacken beskrevs i våras som den sista pusselbiten i en stor satsning på jazzen som Stockholm stad, Stockholm Jazz Festival, fasching och Svenska spel ska göra tillsammans. Satsningen innebär bland annat att Svenska spel ska ta över faschings nuvarande lokal som ligger vägg i vägg med spelbolagets dotterbolag Casino Cosmopol i Stockholm, och att Svenska spel sedan ska hjälpa klubben med flytten och garantera hyran för den på det nya stället under fem år.

Tills för några månader sedan hade fasching kommit väldigt långt i sina samtal med tjänstemän på statens fastighetsverk om lokalen vid Tegelbacken innan de fick veta att vi inte längre var aktuella som hyresgäster, säger Sven-Åke Johansson.

- Vi var ju i princip klara med alla delar av överenskommelsen, inte i detalj men i princip utom tillträdesdag. Det var den enda öppna frågan, säger Johansson.

- Det är ett olyckligt missförstånd, säger fastighetsverkets fastighetschef Charlotta Andersson:

- När vi går in i ett avtal då gör vi det via skriftliga överenskommelser, och så långt framskridna var inte de här planerna.

Och, tillägger Andersson, nu finns det inga lokaler tillgängliga för faschings verksamhet:

- Inte i fastighetsverkets lokaler. Där finns det inga planer idag på att ha någon sådan verksamhet.

Men klubben har alltså gått vidare i sitt sökande och tittar nu närmare på två adresser.

Vilka vill Sven-Åke Johansson inte säga idag ...

- För vi har inte kommit så långt i de sonderingarna, säger han.

Det som gör dem intressanta är att båda ligger centralt och hur de är utformade, säger Sven-Åke Johansson.

- Vi sitter ju i en korridor som idag som är åtta meter bred och femtio meter lång. Vi vill ha en annan utformning, för både artister och åhörare men också restaurangens verksamhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista