Trebarnsmamma vägras hyra bostad

En ensamstående mamma i Tumba och hennes tre barn har blivit hemlösa efter att radhuset familjen hyrde skadats av mögel. Och någon ny bostad får hon inte. Trots att mamman har fast jobb vägrar det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen att acceptera familjen som hyresgäst eftersom mamman sen tidigare har betalningsanmärkningar. Men konsekvenserna blir dyra för Botkyrka kommun som nu får betala vandrarhem för alla fyra, för en kostnad på nästan 18 tusen kronor i månaden
Familjen blev akut tvungen att flytta när ett av barnen blev så allergisk mot möglet i radhuset dom hyrde i andra hand att han till slut fick föras till sjukhus med ambulans. Och trots att mamman har fast heltidsanställning i kommunen och tidigare bott i botkyrkabyggens lägenheter utan hyresanmärkningar så får dom inte komma tillbaka till det kommunala bostadsbolaget. Orsaken är att mamman tidigare haft betalningsanmärkningar för andra räkningar. Med tanke på barnen som är mellan 6 å 15 år gamla så har socialtjänsten i Botkyrka försökt övertala det Botkyrkabyggen att göra ett undantag och låta familjen hyra en lägenhet trots tidigare betalninsanmärkningar. Men bolagets marknadschef, Karin Strömberg Ekström säger blankt nej. Tre barn och deras mamma är nu hemlösa. Men eftersom kommunen trots allt har skyldighet att se till att barn har tak över huvet så blir det här dyrt för botkyrka. Att kommunens eget bostadsbolag inte ställer sina lägenheter till förfogande gör att kommunens socialtjänst nu betala vandrarhem för alla fyra. En kostnad på 600 kronor om dan, som alltså skattebetalarna står för.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".