Segregeringen ökar i storstäderna

Segregeringen ökar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Fattiga områden blir fattigare, rika områden blir rikare. Det visar en ny stor kartläggning. Karin Jonsson är en av forskarna bakom studien.

- Det är viktigt för att få en uppfattning om hur omfattande den här processen är i städerna och för att kunna ifrågasätta politiska beslut, säger Karin Jonsson.

Hon har studerat inkomst och omflyttning under åren 1986 till 2001 i Stockholm, Göteborg och Malmö. Med hjälp av en databas har hon och hennes forskarkolleger studerat skillnader i inkomst mellan dem som flyttar in och ut i ett geografiskt område. De har sett en ökad uppdelning i alla inkomstklasser. Bland höginkomsttagare ser man att de väljer redan välbärgade områden. Fattiga områden blir ännu fattigare eftersom de som flyttar in har det sämre ekonomiskt ställt än de som flyttar ut.

En av orsakerna, enligt forskarna, är bostadspolitiken som förändrades i början av 1990-talet.

-Från att ha varit en subventionerad sektor så har den blivit en inkomstkälla för staten, säger Karin Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista