Sommarjobbare råkar illa ut

Trots upprepade kampanjer från fackförbunden fortsätter många unga att råka ut för oseriösa arbetsgivare under sommarmånaderna.

På LO-borgen vid Norra bantorget tar personalen emot hundra samtal om dagen från ungdomar som berättar att de blivit utnyttjade.

--Det känns skönt att kunna hjälpa folk. Särskilt när de är så unga och inte är införstådda med arbetsmarknaden.

Den 17 årig tjejen som jobbar extra under sommaren på ett café blir rånad på dagskassan. Arbetsgivaren vill dra av rånbytet på hennes lön. Det är ett av alla fall som Tobias Levin och hans tre kollegor får ta itu med i telefonjouren. Annars är det mest frågor om lön och schemaläggning berättar han.

--Det allra vanligaste är kanske att de ändrar på schemat. När det blir dåligt väder och glasskioskerna inte får tillräckligt med kunder skickar de hem de anställda. Och så får man inte göra, man har rätt att kräva två veckors varsel.

Jourtelefonen är öppen mellan åtta på morgonen och sex på kvällen. Personalen svarar på frågor om allt från vad ett kollektivavtal är till hur mycket semesterersättning man kan kräva.

De flesta som ringer in är tjejer berättar gruppchefen Stefan Gradin. Killar jobbar oftare på stora arbetsplatser som byggen och industrier där det finns lokala fackklubbar. På caféer och glasskiosker saknas det ofta någon att vända sig till och då kan hjälptelefonen spela en viktig roll, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista