Dagisgrupperna för stora

Många svenska daghem har så stora barngrupper att barnen riskerar att hämmas i sin utveckling. I en rapport från Skolverket hävdar svenska forskare att det aldrig bör vara fler än 15 barn i grupperna, men en undersökning som Sveriges Radio P4 gjort visar att många svenska daghem har fler barn än så i grupperna.
En enkät skickades till alla Sveriges kommuner för att ta reda på hur stora barngrupperna egentligen är. 132 kommuner svarade och snittet hamnade på drygt 17 barn per grupp. Då ingår både destörre barnen, som enligt forskarna bör vara som mest 15 barn per grupp, samt de mindre barnen som bör vara ännu färre. Nästan inga daghem i landet har så små grupper. Enligt Skolverkets egen statistik går det idag 185 000 fler barn på dagis än det gjorde i början av 90-talet, utan att förskolorna har fått mer pengar. Sari Granström, barnpsykolog på Ericastiftelsen i Stockholm, tror att alla barn på dagis påverkas av dom stora grupperna. Bara en tredjedel av kommunerna i Stockholms län har svarat på enkäten. Bland de som svarat har alla mer än 15 barn per grupp. Värmdö har i genomsnitt drygt 22 barn per grupp. I Stockholms stad finns de minsta barngrupperna på förskolorna i stadsdelarna Rinkeby och Farsta med nära 16 barn per barngrupp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista