STOCKHOLM

Tredubblad bemanning på hatbrottsjour

Stockholmspolisens hatbrottsjour har höjd beredskap under Pridefastivalen. Jouren är utökad från fyra till tolv poliser medan festivalen pågår.
Mikael Ekman på hatbrottsjouren menar att knivrånet mot två homosexuella män vid Tantolunden natten till måndagen var ett typiskt hatbrott.

Brott som har homofobiska motiv går tillsammans med bland annat främlingsfientliga, islamofobiska och antisemitiska brott under beteckningen hatbrott. Alla brott där det har betydelse vilken religion, sexuell läggning eller etniskt ursprung offret har kan ge hårdare straff än om det inte var av betydelse för förövaren. Knivdådet vid Tantolunden är ett misstänkt hatbrott vilket gör att gärningsmännen kan dömas till strängare straff än om det bara hade handlat om ett knivrån.

Cirka hälften av förövarna vid homofobiska hatbrott är under 20 år. Det är även de tre gärningsmän polisen nu söker efter knivöverfallet vid Tantolunden.

Trots knivrånet i natt och att liknande händelser inträffar vid varje Pridefestival tycker inte Mikael Ekman vid hatbrottspolisen att Pridebesökare ska vara särskilt oroliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista