Badande trotsar algblomning

Algblomningen är i full gång i Östersjön. Men den hindrade inte badande vid Utö i Stockholms södra skärgård från att doppa sig.

Lydia Dahrmark och Frida Westerlund besökte på måndagen Utö över dagen.  De hade doppat sig två gånger när Radio Stockholms reporter kom ut till ön.

Utö i Stockholms södra skärgård får många besökare sådana här soliga dagar.

Vid Rävstaviks badklippor på Utö lapar besökande och boende på ön sol.

Just nu finns det alger i området från södra Norrtälje kommun och i Stockholms skärgårds yttre områden, enligt Länsstyrelsen.

Men var algerna är ändras hela tiden på grund av vindarna. Alla alger är inte giftiga men för oss som inte är experter går det inte att se vad som är vad, utan vi får helt enkelt utgå från att de är giftiga.

Som vuxen är det inte lika farligt att bada som det är för barn och hundar eftersom vuxna oftast kan undvika kallsupar.

Albert Mattson som är tillsynsman på Skärgårdsstiftelsen säger att det enbart handlar om sunt förnuft. Om man måste putta undan alger för att bada – då bör man inte bada menar han.

Men trots algerna vid Rävstavik är det flera som tar sig ett dopp. Och för restaurangerna på ön är det inte en dålig sak om alger kommer intill ön.

Ann-Christin Berg, platschef på Utö bageri och kök säger att det snarare är tvärtom, att folk vill göra annat än att bada om algerna dyker upp. 

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista