Arbetskamrater sätter lönen

En ny modell för lönesättning testas nu på intensivvårdsavdelningen vid Norrtälje sjukhus. De anställda får vara med och bedöma varandras insatser på jobbet och dom här bedömningarna ligger sedan till grund för den lön som slutligen sätts.
En mindre grupp som består av undersköterskor och sjuksköterskor har utsetts av personalen genom en omröstning. Dessa personer får sedan sitta enskilt och bedöma varandra och resultaten används sedan vid den slutgiltiga lönesättningen. Projektet är en del i avdelningens satsningar på ökad kompetens bland personalen. Men att bedöma andras prestationer på jobbet kan vara en känslig sak och frågan är hur det här påverkat stämningen på arbetsplatsen. Undersköterskan Helena Vik, en av dem som suttit med i projektet säger till Radio Stockholm att hon inte tror att det är något gnäll eftersom de anställda själva valt vilka som sitter med i gruppen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista