SOLNA

Framsteg i vaccin mot hjärtsjukdomar

Låga nivåer av naturligt förekommande antikroppar kan innebära ökad risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom, särskilt stroke hos män. Det visar forskning från Karolinska Institutet.

Åderförkalkning är en inflammatorisk sjukdom, där blodkärlens väggar förtjockas och blir mindre rörliga. Det kan orsaka blodpropp och andra hjärt-kärlsjukdomar.

Man vet inte exakt vad som orsakar åderförkalkning, men immunsystemet spelar troligen en viktig roll. Forskarna misstänker att olika oxiderade former av det så kallade dåliga kolesterolet, LDL (low-density lipoprotein), bidrar till utvecklingen av sjukdomen.

Nu har en forskargrupp från Karolinska Institutet visat, i samarbete med Lunds universitet, att en viss typ av naturligt förekommande antikroppar, anti-PC, som riktar sig mot LDL-molekylens fettdel spelar en viktig roll för uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom.

Fynden visar att individer som har låga nivåer av anti-PC har ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Risken är speciellt hög hos män som utvecklar stroke, med en nära nog fyrfaldig riskökning.

Studien baseras på data från 350 personer som någon gång under en 12-årsperiod har drabbats av hjärtinfarkt eller stroke, och 700 personer utan symtom på hjärt-kärlsjukdom.

Upptäckten har nu resulterat i försök att ta fram ett vaccin mot hjärt-kärlsjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista