Stockholm

Antalet cykelolyckor ökar i länet

Antalet cyklister som skadar sig i Stockholmstrafiken ökar. Christer Holmlund, gruppchef på trafikpolisen i Stockholm city tror att sportigare och snabbare cykelmodeller kan vara en förklaring.

– De här nya cyklarna som går så oerhört fort, med en massa växlar, spelar in. Folk kan inte hantera dem.

Allt fler stockholmare skadar sig bakom styret. Under årets första sex månader fick polisen in 123 anmälda cykelolyckor och det är en ökning med 16 procent jämfört med samma period förra året.

Och detta trots att trafikkontoret i Stockholms stad de senaste åren har satsat på att bygga cykelbanor, rödmålat särskilt farliga gatusträckor och avgränsat cykelboxar i gatukorsningarna.

Mer att göra
Men Anette Scheibe på trafikkontoret säger att det finns en del kvar att göra för att förbättra säkerheten.

– Det är klart att vi har några passager som är trånga, till exempel vid Tegelbacken.

Också Christer Holmlund på trafikpolisen menar att framförallt fler cykelboxar skulle kunna få ner antalet olyckor.

– Vi hade en dödsolycka på Vasagatan-Kungsbron, som kanske kunde ha undvikits om det hade funnits en ficka för cyklister.

Allt fler cyklister
En förklaring till de ökande cykelolyckorna kan vara att allt fler cyklar susar runt på gatorna. På femton år har antalet cyklister fördubblats och trafikkontoret räknar med i snitt hundratusen cykelresor per dygn.

Samtidigt får cyklarna allt fler växlar som gör att man kan komma upp i höga hastigheter.

– Det är nog merparten av cykelolyckorna som vi får in, är det sådana cyklar inblandade. Det är sällan man ser någon riktigt gammal cykel utan växlar, säger Christer Holmlund. 

Vid Slussen leder Andreas Carlsbecker sin splitter nya cykel: en klassisk gubbcykel kallar han den - fast utrustad med hela sju växlar.

– Det går att komma upp i ganska höga hastigheter.

Känner du dig osäker någon gång ute i trafiken?

– Än så länge har jag inte gjort det.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista