STOCKHOLM

Fler pensionärer har alkoholproblem

Fler pensionärer dricker för mycket. I Stockholm har antalet personer över 65 som har ett riskbeteende vad gäller alkohol ökat med drygt 50 procent de senaste åren, enligt Kerstin Damström Thakker, enhetschef på Alkohol- och drogprevention på landstinget i Stockholm.

- När vi har tittat på uppgifter om vårdkonsumtion, så ökar det där också och det gäller både äldre män och kvinnor. Det är över lag alltså ökningar på gång, säger Kerstin Damström Thakker som är enhetschef på Alkohol- och drogprevention på landstinget i Stockholm.

Var fjärde pensionär i Stockholm dricker riskabelt mycket, alltså minst tre flaskor vin i veckan för män eller två flaskor för kvinnor, enligt Kerstin Damström Thakker. Det är en ökning med drygt 50 procent från 1998 till 2006, berättar hon.

Till Stockholms läns landstings hjälptelefon Alkohollinjen ringer missbrukare som kommit högt upp i åldrarna.

- Vi har faktiskt både män och kvinnor upp mot 80 som ringer. Det hade vi inte riktigt trott, säger Kerstin Damström Thakker.

Bakom siffrorna ligger billigare alkohol, högre inkomster bland nyblivna pensionärer och att nya pensionärer tar med sig ett intensivare drickande in i pensionsåldern, säger Kerstin Damström Thakker i Stockholm.

- Många fler äldre än tidigare dricker och de fortsätter att dricka när de blir äldre. Om man går tillbaka, säg, 20 år eller ännu längre så var det ju inte särskilt många äldre som drack, särskilt inte äldre kvinnor. Men medelålders kvinnor ju de sista decennierna lagt sig till med omfattande alkoholvanor och en del av dem tar de ju med sig upp över 65-årsstrecket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista