Många tillbud i farleder

Kustbevakningen i Stockholm varnar allmänheten för att simma för långt ut i vattnet. På flera platser i länet har folk varit nära att bli påkörda av båtar när de badat mitt ute i farlederna.

- Jag har väjt för badande som simmat mitt i farleden vid Nockebybron. det är i sista sekunden jag märkt att de simmat i farleden och fått väja med båten, säger Jan Malmberg, som har sin båt vid Hässelby Strands båtklubb i västra Stockholm.

Hittills i sommar har inga allvarliga olyckor inträffat, men det har alltså varit nära att båtförare kört på personer som badat mitt i farlederna.

Enligt Anders Nordberg vid Kustbevakningen simmar folk ofta långt ut i vattnet i närheten av olika badplatser. Han tror att det varma vädret gör att många inte tänker på riskerna.

- Det är förenat med livsfara att simma i farleden. Du omkommer med stor sannolikhet om du blir påkörd av en båt. Du får båtens skrov i huvudet och propeller. Så att ge sig ut och simma bland båtar som går i 30 - 40 knop är direkt dumdristiskt, säger Anders Nordberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista