SVERIGE

Samtalen till LO:s hjälptelefon minskar

Färre ungdomar än vanligt har vänt sig till LO:s hjälptelefon den här sommaren. Telefonjouren för sommarjobbare har funnits sedan början av 1990-talet och samtalen har hela tiden ökat - men nu ser man ett trendbrott, rapporterar Ekot.

Drygt 4.000 samtal har Fackets hjälptelefon besvarat under maj, juni och juli. Det är mer än 1.000 färre jämfört med samma period förra året.

Stefan Gradin, ansvarig för hjälplinjen på LO, tror inte att att minskningen beror på att anställningsförhållandena har blivit bättre - i stället är en förklaring att en större andel av sommarjobben i år gått till lite äldre ungdomar som inte är i samma behov av stöd.

Arbetsgivarna har anmält 20.000 färre ferieplatser till Arbetsförmedlingen första halvåret i år jämfört med i fjol - en annan tänkbar orsak till att färre vänder sig till LO, säger Stefan Gradin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista