Länspolismästaren i Stockholm får sparken

Efter 7 år som länspolismästare tvingas nu Gunno Gunnmo avgå. Rikspolischefen Sten Heckscher säger sig inte längre ha förtroende för honom. Bland annat ska Stockholmspolisens nya löneavtal ha blivit alldeles för dyrt.
Bakgrunden till den nu hastigt uppflammande konflikten mellan Rikspolischefen Sten Hecksher och Gunno Gunnmo är av allt att döma det brev som Hecksher skrev till Gunno Gunnmo strax före påsk. I brevet riktade Rikspolischefen allvarlig kritik mot Gunnmos sätt att arbeta - och konstaterade bland annat att han saknade förtroende för Gunno Gunnmo som chef för Polismyndigheten i Stockholms län. Orsaken till detta kan sammanfattas i tre punkter - dels det nya löneavtal som träffats med fackförbunden ST, Statstjänstemännen, och Polisförbundet. Ett avtal som enligt Heckschers brev borde ha kunnat tecknas på ett annat sätt - det har alltså kostat mer pengar än nödvändigt. Gunno Gunnmo ska också har varit var Sten Heckscher kallar 'ekonomiskt ansvarslös', och han ska dessutom ha agerat alltför självständigt när han teckande avtalet med ST och Polisförbundet. I ett fränt svar skriver nu Gunno Gunnmo att han inte känner någon respekt för Rikspolischefens syn på saken. Han begär att omedelbart få andra arbetsuppgifter och att biträdande länspolismästare Carin Götblad från den 5 maj tar över hans arbete som länspolismästere i Stockholms län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".