Kvinnomördare ofta psykstörda

Åtta män av tio som mördar närstående kvinnor är psykiskt störda eller sjuka. Invandrare är starkt överrepresenterade, både som gärningsmän och offer. 40 procent av dem som dödar en kvinna är födda utomlands. Det är några resultat i en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).
Kriminologen Mikael Rying vid länskriminalpolisen i Stockholm har gått igenom samtliga fall av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer under åren 1990-1999. Sammanlagt handlar det om 164 fall eller ungefär 16 kvinnor per år. Men det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer har minskat kraftigt. Sedan 1970-talet har det minskat med en tredjedel, enligt rapporten, som flera morgontidningar rapporterar om i dag. Någon enkel förklaring till minskningen har Rying inte funnit. Men en ökad uppmärksamhet och medvetenhet från samhällets sida, nya lagar om besöksförbud och kvinnofrid samt framväxten av kvinnojourerna kan ha bidragit.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista