stockholm

Besparingar slår hårt mot äldre

I Skarpnäck är upprördheten stor över nedskärningar för miljontals kronor inom hemtjänsten. Bland annat har antalet personer som gör hembesök nattetid hos äldre halverats.

Margareta Sand sitter i rullstol och har fått vänta en och en halv timme på att få lägga sig för natten.

- Det är skitjobbigt och jag är mycket arg. Man pratar så mycket om människovärdig vård men den kan ju aldrig bli människovärdig så länge det inte finns personal, säger Margareta Sand.

Tidigare hade hemtjänsten tillgång till fyra personer uppdelade på två bilar som nattetid åkte runt hos de äldre - efter nedskärningarna är det bara två personer i en bil.

Eftersom nattpatrullen ibland måste rycka ut akut till gamla som skadat sig händer det att Margareta Sand måste vänta med att gå och lägga sig om kvällarna.

Hemtjänstens nattpatrull är långt ifrån den enda verksamheten som nu måste stå tillbaka i Skarpnäck. Efter åratal av organisatorisk turbulens har förvaltningen samlat på sig ett underskott på 35 miljoner.

Den nya stadsdelsdirektören Cecilia Uddenfeldt har fått i uppdrag att skära kraftigt i utgifterna för äldreomsorgen. Hittills har ett korttidsboende lagts ner och hemtjänsten har skurits ner med tre procent.

- Vi har haft högre ersättningar till vår hemtjänst än vad andra stadsdelar haft och framförallt vad de privata har fått av staden. Så det här är också en anpassning till övriga staden, säger stadsdelsdirektören Cecilia Uddenfeldt.

Men sjuksköterskan Sara Taheri som jobbar på servicehemmet i Hammarbyhöjden håller inte med om den beskrivningen. Hon har tidigare jobbat i Kista  och har tidigare inte märkt någon skillnad.

- Äldre ska inte behöva betala konsekvenserna för politikers okunnighet, säger Sara Taheri 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista