stockholm

Missbruksvård ger ägarna miljonvinst

Det är lönsamt att bedriva missbrukarvård i Stockholm - i alla fall för den privatägda Maria Beroendecenrum på Södermalm. Företagets årsredovinsning för förra året visar en vinst på nästan 18 miljoner kronor och en aktieutdelning till ägarna på nästan elva miljoner kronor.

Det mesta av av pengarna kommer från Stockholms läns landsting tack vare ett prestationsbaserat avtal.Avtalet upprättades när Maria Beroendecentrum privatiserades genom så kallad avknoppning år 2002. Det var dåvarande personalen på kliniken som fick överta verksamheten utan att att det förekommit någon upphandling.

Landstinget hade då borgerligt styre men när avtalet skulle förlängas skrev även efterträdarna, socialdemokeraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet på.

Dag Larsson, socialdemokrat och i dag oppositionslandstingsråd säger till Radio Stockholm att han är allmänt förbannad på att landstinget träffar sådana avtal, och att det är slöseri med skattepengar. Att hans eget parti gick med på en förlängning av avtalet förkklarar han med att det handlade om att säkerställa kvaliteten inom missbrukarvården men att största felet begicks redan vid avknoppningen.

Avtalet går ut den 31 mars nästa år men nästa gång ska det inte förlängas utan hela verksamheten håller nu på att upphandlas, säger Dag Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista