stockholm

Fysisk aktivitet på recept framgångsrikt

Fysisk aktivitet på recept från läkare har en positiv inverkan på hälsan och får människor att röra på sig mer, det visar en avhandling som publiceras idag. Studier vid Karolinska Institutet visar att personer som fått fysisk aktivitet på recept mår bättre och motionerar betydligt mer än de som inte fått recept.

Fysisk aktivitet på recept har varit möjligt att få sedan år 2000 och sedan den 1 januari förra året ska vårdgivare inom Stockholms läns landsting använda fysisk aktivitet som behandlingsalternativ.

- Ja, vi har faktsitkt sett att folk ökar sin aktivitet, säger doktorand Lena Kallings vid Karolinska Institutet, som skrivit avhandlingen.

- En av de viktigaste effekterna är att de har rapporterat sin självskattade hälsa mycket bättre, och det gäller både fysisk och mental hälsa.

Recept på fysisk aktivitet kan till exempel ges till personer med problem i rörelseorganen, övervikt eller högt blodtryck och skrivs ut av vårdpersonal som läkare, distriktssköterskor och sjukgymnaster. Och det verkar som om fysisk aktivitet verkligen gör folk friskare.

De två studier som Lena Kallings doktorsavhandling bygger på visar att personer som fått fysisk aktivitet på recept mår bättre och motionerar betydligt mer än de som inte fått recept. Och ju fler som motionerar, desto bättre blir folkhälsan säger Lena Kallings.

- Får man många i bekfolningen att öka sin aktivitet lite, får vi stora effekter på folkhälsan och får folk att må bättre, säger Lena Kallings.

Elisabet Andersson
elisabet.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista