Konstkuppdömd plötsligt nöjd

Mitt under rättegången i hovrätten om konstkuppen mot Nationalmuseum har en av huvudmännen tagit tillbaka sitt överklagande. Den 32-årige mannen dömdes i tingsrätten till sex års fängelse för grovt rån.
Enligt domen var han en av organisatörerna bakom rånet den 22 december förra året då tre tavlor stals. Under rättegångarna i tingsrätt och hovrätt har han nekat till all inblandning. Men genom att återta sitt överklagande accepterar han nu i praktiken tingsrättens dom. - Jag tolkar hans nöjdförklaring som att han godtar vad tingsrätten funnit om hans roll, sade kammaråklagare Ronnie Jacobsson när han på onsdagen slutpläderade mot de övriga åtalade, rapporterar TT. Till saken hör att åklagaren i hovrätten yrkat på skärpt straff för 32-åringen. Men i och med att mannen tog tillbaka sin talan föll även åklagarens överklagande i den delen. Nu gäller tingsrättens dom. Advokat Peter Lindqvist som försvarar mannen vill inte kommentera varför hans klient återtagit överklagandet. - Det var hans vilja att göra så, säger Peter Lindqvist till TT. För den andre huvudåtalade, en 43-årig man, yrkade åklagare Ronnie Jacobsson på skärpt straff. I tingsrätten dömdes han till sex och ett halvt års fängelse. Rättegången i hovrätten avslutas på torsdag eller fredag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista