Kritik mot rivning av brygga i Vaxholm

Sjöräddningen vill stoppa den planerade rivningen av den gamla sjömacken i gästhamnen i Vaxholm. Bryggan ska tas bort så att det kan byggas fler gästplatser.

Men Sjöräddningen, som idag använder bryggan, tycker att den ska vara kvar. Anders Burman är uppsyningman på Räddningsstation Vaxholm.

Anders Burman är uppsyningman på Räddningsstation Vaxholm

-Vi tror att vi gör nytta och att Vaxholms kommun tjänar på att vi ligger här. Det skapar ett lugn i hamnen det skapar ett lugn runt krogarna i Vaxholm. Vi ger en möjlighet för Kustbevakningen och polisen att finnas här.

Det är vad som ska hända med den före detta sjömacken i Vaxholms gästhamn som det råder delade meningar om. Macken är numera nerlagd och idag används bryggan främst av Sjöräddningen, men även Kustbevakningen och polisen använder bryggan.

Enligt en överenskommelse med oljebolaget som äger bryggan får Sjöräddningen disponera den fram till den första oktober i år. Sedan ska den rivas och senast den sista februari nästa år ska bryggan vara borta, det har kommunen beslutat.

Anledningen till att bryggan ska rivas är att det då skapas utrymme för fler gästplatser i hamnen, något som är viktigt för hela kommunen, det säger Bengt Hansson, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm.

-Vi behöver platserna dels för att öka kapaciteten, jag menar Gästhamnen är Stockholms hjärta på sommaren. Väldigt mycket verksamhet utgår från gästhamnen. Och för stadens del mår vi ju bättre av att man kan utveckla affärsverksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista