stockholm

"Maria beroendecentrum har försämrats"

Missbrukarvården på Maria Berondecentrum har blivit sämre sen den privatiserades, och många vårdtagare söker istället vård hos landstinget menar Stockholms brukarförening.

Marie Pajari och Lasse Holts har under flera år fått subutex - ett ersättningspreparat för till exempel heroinmissbrukare - på Maria Beroendecentrum.

- Man kan inte sitta ner och vänta på att medicinen ska börja fungera om man mår dåligt, utan då får man gå ut. Från då och nu måste jag säga att det har blivit sämre, säger Marie Pajari.

- Man kommer in med en klump i magen och det är en obehaglig stämning. Personalbemötandet är inte ”du och jag” utan ”vi och dem” på något sätt, säger Lassa Holts.

Christina Pålsrud som är ordförande i Stockhoms brukarföreningen håller med om kritiken. Föreningen har skickat in en skrivelse till landstingets beställarkontor där med ett antal brister i vården.

- Innan det blev privatiserats hade Maria (beroendecentrum) ryktre om sig att vara något av det bästa man kunde komma till. Det var vänlig, förstående och kunnig personal och behandlade en men respekt.

- Efter privatiseringen så är 8 av 10 missnöjda medlemmar som kommer hit från Maria beroendecentrum.

Lars Blomström som är chefsöveläkare på Maria Beroendecentrum förstår inte kritiken. Han säger att Maria beroendecentrum har fått ett gott betyg, både när Landstinget och socialstyrelsen har tittat på verksamheten.

När det gäller kritiken vid subutexutlämningen säger han att det inte finns någon anledning för patienterna att stanna i lokalerna.

- Sen vet jag att flera patienter gärna vill stanna kvar och prata och diskutera och träffas och umgås, men det har vi inte utrymme till i lokalerna, säger Lars Blomström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista