Ännu långa köer för ADHD-utredningar

Trots att landstinget försöker beta av köerna till utredningar om ADHD, kan det fortfarande vara uppemot årslång väntan för barn att få en utredning gjord.

Att få klarhet inom rimlig tid är mycket viktigt för familjerna, säger Roland Sennerstam, barnläkare med lång erfarenhet av utredningar av barn med koncentrationssvårigheter:

– Så länge detta är oklart lever föräldrarna i en väldigt svår situation. Det ringer nu var och varannan vecka föräldrar och undrar och frågar om när det blir av och var de står i kön. De har ett tufft liv, säger Roland Sennerstam.

Förra hösten kunde man få vänta i upp till två år för att få en utredning om ADHD.

Just nu är det ett hundratal barn och unga i länet som med stöd av vårdgarantin fått sin utredning om ADHD eller annat neuropsykiatriskt funktionshinder påskyndad.

ADHD är det vanligaste neuropsykiatriska funktionshindret bland barn och unga. Barn med ADHD är ofta överaktiva och har svårt att kontrollera sina impulser. De får problem i skolan och med kamrater, men också i familjen.

Nu har köerna kortats en del, genom statsbidrag och genom vårdgarantipengar så att utredningar har kunnat göras av privata vårdgivare, och systemet för hur utredningarna ska göras är på väg att stöpas om för att bli mer effektivt. Men vårdgarantin uppfylls alltså ännu inte på det här området, säger Birgitta Rydberg, folkpartistiskt landstingsråd med ansvar för sjukvård och psykiatri.

– Det beror på att det är 6-7 procent av barnen som har den här problematiken. Tidigare har man inte utrett så många barn. Vi har ju många ålderskullar där man nu börjar inse att man borde klargöra vad det handlar om, för att sätta in rätt stödinsats.

När kan vårdgarantin uppnås på det här området, som du ser det?

– Jag tycker att det är svårt att säga ett datum, men ju fler barn vi får information om, som begär hjälp med stöd av vårdgarantin, så försöker vi hitta lösningar och ordna så att en annan mottagning kan sköta utredningen åt dem, säger Birgitta Rydberg.

Eva Toivonen
eva.toivonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista