stockholms län

Snabbare utredningar av barn med ADHD

Barn ska snabbare kunna utredas för ADHD och aspergers syndrom. Enligt det folkpartistiska sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg är dagens system sårbart. Främst när det gäller utredningarna om ADHD, av dom så kallade BAS-teamen.

Köerna för att få en utredning om exempelvis ADHD är långa. I länets södra del är de längre än i den norra. Dagens team med bland annat barnläkare och psykologer som utrett ADHD har enligt landstinget inte fungerat överallt, och det har förlängt väntetiderna.

- De här små teamen - där man har en sjukgymnast från habiliteringen, en läkare från barnläkarmottagningen, en barnläkare från kommunen - de har varit sårbara när de har kommit från olika håll.

- Har det varit ökad arbetsbeslastning eller sjukskrivning så drabbar det ett team så att man inte kan ta in de barn som behöver det, säger Birgitta Rydberg (fp).

Idag kan remisser om utredningar ta olika vägar. Gäller frågan autismspektrum, asperger, hamnar det hos öppenvården inom Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup. Gäller det ADHD hamnar det hos Barnmedicin.

Men i framtiden ska alla remisser från barn- och skolhälsovården skickas till ett team som gör en första bedömning och skickar den vidare.

Tanken är sedan att nya utredningsteam som är bredare än dagens, ska kunna utreda samtliga neuropsykiatriska funktionshinder hos barn och unga.

Exakt hur många de här grupperna blir och var de ska finnas är inte klart än. Barnläkaren Roland Sennerstam tycker att det är viktigt att framtidens team finns nära barnens vardag.

- Det finns en grundplåt ute i kommunerna, av landstingsfolk och av kommunfolk, som skulle kunna vara med och skapa det här på plats. Då är man där barnen är, man är där de lever, där de går i skolan. Då har man nära till dem och det finns folk som finns med lite var stans, säger Roland Sennerstam.

Eva Toivonen
eva.toivonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista