stockholms län

Landstinget säljer tre vårdcentraler

Landstinget vill sälja sina vårdcentraler i Upplands-Väsby, Viksjö och Akalla. Anledningen är att landstinget inte har kunnat ge någon bra vård vid vårdcentralerna, säger landstingsrådet och Maria Wallhager (fp).

Gerhard Stark och Chan Abdulla bor båda Akalla och har besökt vårdcentralen där många gånger.

- Inte är den bra inte! Det tar sådan tid innan man kommer fram. Man för ju ringa stup i kvarten för att få tid, säger Gerhard Stark som ofta besöker vårdcentralen i Akalla.

Hur ofta får du byta läkare?

- Ja, jag kan inte räkna dem alla. Det är åt skogen!

Chan Abdulla som bor i Akalla håller med:

- Nu byter de läkare nästan varje vecka och det är inte bra.

Enligt sjukvårdslandstingsrådet och folkpartisten Maria Wallhager är anledningen till försäljningen att de tre vårdcentralerna inte kan erbjuda invånarna en bra vård. Det beror i sin tur till stor del på att det är svårt att rekrytera och behålla personal.

Vid vårdcentralen i Akalla är hälften av personalen från bemanningsföretag, bland andra den tillförordnade verksamhetschefen, Hans Cederberg. Han välkomnar beslutet om en försäljning av vårdcentralen.

- Jag tycker att det är alldeles utmärkt att man har tagit ett beslut. Det är viktigt att personalen har ett mål att jobba mot. Det är aldrig bra att bedriva en verksamhet som inte har en fast grund att stå på.

Vad har problemen varit?

- Problemen har varit att rekrytera personal med rätt kompetens.

Varför är det så svårt att rekrytera folk till Akalla?

- Det är ett område som är hårt utsatt. Någon annan orsak finns nog egentligen inte, säger Hans Cederberg.

Elisabet Andersson
elisabet.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista