stockholms län

Ökade kostnader för inhyrda läkare

Landstingets kostnader för att hyra in personal ökar. Hittills i år har personal hyrts in för över 100 miljoner kronor - en ökning med över 44 procent jämfört med samma tid förra året.

Största delen av kostnaden, 65 miljoner, handlar om inhyrda läkare och sjuksköterskor.

Agneta Granberg som är frilansande hyrläkare är inte förvånad över utvecklingen. Hon hoppade av sin landstingsanställning för drygt tre år sedan, och jobbar för ett bemanningsföretag. 

Agneta Granberg säger till Radio Stockholm att den stora reformen Vårdval Stockholm kommer medföra att hyrdoktorer blir allt vanligare. Orsaken är, enligt henne, att arbetsbördan ökar stadigt för landstingsanställda läkare.

Dessutom har det under det senaste året blivit allt svårare att rekrytera nya läkare till vårdcentraler i socialt utsatta områden.

Att reformen Vårdval Stockholm medfört ökad arbetsbelastning på många vårdcentraler har Radio Stockholm kunnat rapportera vid flera tillfällen. Än så länge syns det dock inte på personalomsättningen.

Enligt SLSO, Stockholms Läns sjukvårdsområde, som har hand om landstingets primärvård, psykiatri och äldrevård, har avhoppen inte ökat det senaste året, utan ligger som tidigare på måttliga 10 procent.

Personaldirektör Annika Blomgren, på SLSO, ser inte den ökade kostnaden för hyrläkare som något stort problem. Hon förnekar bestämt att utvecklingen skulle hänga ihop med Vårdval Stockholm.

- Det är alltid svårigheter att rekrytera till vissa arbetsplatser, så ett visst mått av inhyrd personal är nästan nödvändigt, säger Annika Blomgren till Radio Stockholm.

- Dessutom är det så att bemanningsföretag ofta inte kostar mer än att ha fast anställd personal, säger hon.

- Det gör att en viss mängd hyrdoktorer bara kan vara positivt, eftersom den ordinarie peronalen behöver avlastning i form av till exempel semester och vidareutbildning, säger personal-direktör Annika Blomgren.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista