Krav på hiv-vården

Tre stockholmssjukhus kräver nu att staten hittar ett sätt att finansiera den långsiktiga hiv-vården av människor som befinner sig illegalt i Sverige.
Idag kan inte personer som vistas i Sverige illegalt och inte heller hivpositiva som söker uppehållstillstånd få långsiktig hivbehandling med läkemedel betald, eftersom dom formellt inte tillhör det svenska sjukvårdssystemet. Per Hedman, läkare vid Södersjukhuset, säger till Radio Stockholm att minst tre personer i den här gruppen i Stockholm fått så allvarliga komplikationer av sin hiv-infektion att de avlidit. Nu kräver en arbetsgrupp, som bland annat består av de tre stora sjukhusen, att staten hittar ett sätt att finansera den långsiktiktiga hiv-vården av den här gruppen. Men på socialdepartementet bollar man tillbaka ansvaret och menar att landstingen idag skulle kunna tolka lagen så att även långsiktig hiv-behandling är en akut omedelbar vård, som alltså alla som vistas i landet har rätt till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".