stockholm

"Färre miljöbilar med nya trängselregler"

Försäljningen av miljöbilar i Stockholms ökar och är högst i hela landet. Under årets första sju månader var runt 37 procent av alla nya bilar miljöbilar. Regeringens planer på att trängselskatten även ska gälla miljöbilar kan dock förändra situationen, spår branschorganisationen Bil Sweden.

Branchorganisationen Bil Sweden spår en svajig miljöbilsförsäljning om regeringens förslag går i genom.

- Alla sådana här tvära kast är av ondo för både konsumenterna, återförsäljarna och bilfabrikerna, säger Bertil Moldén, vd för branchorganisationen Bil Sweden.

Men ska inte miljöbilarna kunna leva av egen kraft?

- Jo, men om man nu vill yha en snabb förändring och politikerna vädjar till oss att göra hemläxan, och vi gör hemläxan, då ska man stå till sin överenskommelse, säger Bertil Moldén.

Försäljningen av miljöbilar i Sverige ligger i snitt på 31 procent,  men i Stockholm är andelen betydligt högre - 37 procent. Det är bra för stockholmsluften. Miljöborgarrådet Ulla Hamilton (m) ser den nuvarande trängselskattebefrielsen som ett sätt att få fler att välja miljöbil.

- Jag tycker att vore bättre om man hade haft kvar undantaget.

Vad tror du att undantaget har för betydelse när det gäller försäljningen av miljöbilar?

- Jag hoppas att det inte kommer att påverka, men det finns ju en risk att det kommer att göra det. Det vore i så fall tråkigt, säger Ulla Hamilton.

Naturskyddsföreningen, som också gärna ser fler miljöbilar, stöder dock tanken på att undantaget tas bort.

- Jag tycker att det är bra för att miljöbilar, precis som vanliga, traditionella bilar, bidrar till trängseln. Jag tycker att man istället för att undata dem från trängselskatten ska införa generella regler nationellt där det blir ekonimisk bra att köpa miljöbil.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista