Fler misstag vid dödskjutningen

Det var inte bara i ordergivingen det brast när en värnpliktig på en stridsbåt sköts till döds utanför Utö i Stockholms skärgård i våras, utan även skjutriktningen.

Det visar sig nämligen också att den pluton som sköt ut över vattnet- och träffade den värpliktige i båten- sköt i fel riktning. Det säger Överste Klas Eksell som är ansvarig för försvarets utredning kring olyckan till Radio Stockholm.
Dödsskjutningen av en värnpliktig på en stridsbåt utanför Utö i Stockholms skärgård i våras orsakades alltså bland annat av att stridsbåten fick en order om att ge sig in i ett område där man sköt med skarp ammunition. Men det var en så kallad spelad order, som inte skulle följas, enligt försvarets utredning. Att båten åkte in i området berodde på en missuppfattningen mellan flera personer. Men Anders Emanuelsson, chef för försvarets säkerhetsinspektion säger att skjutningen åt fel håll är ett större misstag än missuppfattningarna kring ordergivningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista