Spånga-Tensta

Goda erfarenheter av sommarjobb

Den extra miljon som stadsdelen Spånga-Tensta i Stockholm fick i våras gav ungefär 100 fler sommarjobb än vad som var planerat.

En välkommen slant för ungdomarna – men för Ali Ansari som arbetat i projektet Trygg i Tensta i sommar, har sommarjobbet också betytt andra saker.

– Jag har börjat tänka mer på andra än bara på mig själv.

I våras fick stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta varsin extra miljon från det så kallade Järvalyftet. Pengarna skulle användas till att skapa extra sommarjobb åt ungdomar mellan 16-19 år. Ungdomarna har bland annat jobbat inom förskola och äldreomsorg eller som parkarbetare och vaktmästare.

I Spånga-Tensta användes också en del av pengarna till projektet ”Trygg i Tensta”. Runt 25 ungdomar har gått runt i stadsdelen och försökt skapa lugn och trygghet för de boende, till exempel genom att prata med andra unga eller bara genom att finnas på plats. Projektet var en idé från de som bor och arbetar i Tensta och Eva-Britt Leander, chef för fältassistenterna i Tensta, tror att man kan åstadkomma mycket om man lyssnar till de som bor där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista