Dödsolyckor med danska vagnar

De danska pendeltågsvagnar som ska sättas i trafik i Stockholms län nästa vecka har varit inblandade i flera dödsolyckor i Danmark. Olycksorsaken uppges vara dörrarnas konstruktion. Nu ska SL gå ut med extra information till stockholmsresenärerna om hur dörrarna fungerar.
Den stora skillnaden mellan de olika pendeltågsvagnarna är att de nuvarande vagnarnas dörrar både öppnas och stängs av lokföraren, medan de danska vagnarnas dörrar öppnas av passagerarna och stängs av lokföraren. Den skillnaden ska SL försöka informera stockholmspendlarna om innan vagnarna sätts i trafik på måndag. En informationsbroschyr ska delas ut och det kommer också att finnas en tågvärd på varje pendeltåg. Exakt orsak till dödsolyckorna i Danmark med de danska vagnarna har SL ännu inte fått information om, men SL:s pressekreterare Marie Adolfsson säger till Radio Stockholm att det rör sig om händelser där passagerare försökt hoppa på eller av tåg som redan börjat rulla. -Så får man definitivt aldrig göra på någon typ av fordon, det är alltid förenat med livsfara, säger Marie Adolfsson till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".