Vildsvin hålls i schack.
Södertälje

Viltåkrar minskade skador från vildsvin

Vildsvinen orsakar allt större skador på jordbruket. Men på Hörningsholms gods på Mörkö i Södertälje kommun är det tvärt om: där har man istället lyckats minska skadorna av de hungriga grisarna.

Bakom minskningen ligger ett noga uttänkt sätt att utfodra och jaga vildsvinen.

– Skadorna begränsar vi med både piska och morot. Piskan när de går ut på de åkrar som vi odlar med grödor för avsalu, morot är de åkrar där det finns gott att äta, och som är avsett för det vilda, det vi kallar för viltåkrar, säger Carl Bonde, godsägare på Hörningsholm.

På Mörkö i Södertälje kommun har det funnits vildsvin sedan 1970-talet och här finns ett stort antal vildsvin. Precis som i andra delar av Sverige där det finns vildsvin, har skadorna på grödorna ökat i takt med att vildsvinsstammen har växt.

En tiondel åts upp
Och trots att man skjuter flera hundra djur om året, tror Carl Bonde, ägare till Hörningsholms gods på Mörkö, att vildsvinen förstörde eller åt upp närmare 10 procent av skörden.

Men förra året testade man ett nytt sätt att få bukt med problemet. På ett par åkrar i utkanten av ägorna såddes ärtor och vete, något som de vilda grisarna är förtjusta i. Här får vildsvinen vara i fred och de jagas inte.

Skjuter om de går på annat
Men om vildsvinen ger sig på andra åkrar är man snabbt där och försöker skjuta ett av dem för att skrämma bort resten. Och det verkar fungera - skadorna på godsets grödor har minskat betydligt.

– Sedan vi börjat med det här sättet att ge dem även viltåkrar att vara på, så har vi reducerat till ungefär 1,5 procent, och det tycker jag är ganska överkomligt, säger Carl Bonde.

Elisabet Andersson
elisabet.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista