Stockholm

Även killar utsätts för hedersvåld

Organisationen Rädda Barnen vill öka uppmärksamheten kring unga killar som utsätts för hedersrelaterat våld. Av de samtal som Rädda barnen får från utsatta ungdomar i Stockholmsområdet är ungefär 5 till 10 procent från killar.

Monica Brendler, psykoterapeut på Rädda Barnen, tror att problemen är betydligt större än så men att det krävs bättre stöd från samhället för att kartlägga och hjälpa dessa ungdomar. Det säger hon till Radio Stockholm.

Monica Brendler berättar om killar som inte får leva det liv de vill, som blir utsatta för hot och våld och som i vissa fall blir skickade till föräldrarnas hemland för att bli ”uppfostrade” att leva så som släkten vill att han ska leva.

Samhället är mycket bättre på att hjälpa killar som själva har ett aggressivt beteende, än killar som är utsatta för aggressivitet eller hot - tycker Monica Brendler.

För unga tjejer som utsätts för hedersvåld finns specialiserade tjejjourer att vända sig till. Liknande stöd behövs för utsatta killar, menar Monica Brendler.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista